LFO – 20 november – lezing

camera1

Van korrel tot pixel

locatie:
Stedelijk Museum Zutphen
Rozengracht 3
7201 JL Zutphen

Op donderdag 20 november om 20.00 uur houdt Flip Bool in het Stedelijk Museum Zutphen een lezing over het verzamelen van fotografie. Flip Bool heeft daar als senior collecties & onderzoek van het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam uitgebreide ervaring mee. Daarnaast is hij als lector fotografie verbonden aan de kunstacademie AKV|St. Joost, Avans Hogeschool te Breda en Den Bosch.
De lezing van Bool maakt deel uit van het activiteiten- en lezingenprogramma dat ter gelegenheid van de fotografietentoonstelling Van kieken tot kunst wordt georganiseerd. Dit betreft de lustrumexpositie van fotografencollectief De Zutphense die momenteel in het Stedelijk Museum Zutphen wordt gehouden.
Bool heeft de beginnende museale waardering voor fotografie vanaf midden jaren zeventig zelf in de praktijk meegemaakt. In 1989 werd hij directeur van de Stichting Nederland Fotoarchief en zag zich gesteld voor de vraag welke criteria hij diende te hanteren bij het verwerven van fotoarchieven. Niet alleen artistieke criteria maar ook de vastgelegde onderwerpen spelen daarbij een rol.
En wat moet je bewaren? De afdruk of het fotonegatief? De relatie tussen de opname en een afdruk daarvan is een gecompliceerde, vooral sinds de opkomst  van de digitale fotografie. En wat doe je met het gegeven dat eigentijdse fotografen vaak projectmatig werken. Het hele project aankopen of toch niet? Voeg daarbij dat het onderscheid tussen film en fotografie aan het vervagen is en het zal duidelijk zijn: het verzamelen van fotografie is een boeiend en veelzijdig onderwerp voor een lezing.