LFO – 25 april – Dag van de filosofie UVT

lfo_0801

De fotografie en de Dam als lieu de mémoire
bijdrage aan de dag van de filosofie door Flip Bool

Binnen het thema van deze dag Verzoening… en Verzet? past heel goed de fotografische beeldvorming over de Dam in Amsterdam als lieu de mémoire. Dit is één van de fotohistorische onderzoeksprojecten van Flip Bool voor de komende jaren. De leidende vraag hierbij is: welke rol speelt de Dam in onze collectieve herinnering over de Tweede Wereldoorlog en welke rol speelde de fotografie in het verzet en bij de herdenking daarvan?
Samen met zijn vrouw Veronica Hekking publiceerde hij in 1992 een fotoboek over de dramatische schietpartij op de Dam van 7 mei 1945. Als navel van Nederland heeft zich echter veel meer op en rond dit plein afgespeeld dat aanleiding biedt tot een bespiegeling over onze collectieve herinnering. Tevens zal door concentratie op deze ene plek een prachtig beeld ontstaan van de ontwikkeling die de Nederlandse fotografie sinds 1839 heeft doorgemaakt.

Volledig programma van de dag van de filosofie met alle sprekers?

Heeft u vragen: Zend een email naar het lectoraat
of bel het lectoraatsbureau: Wilma Diepens – 088 5 257 370 (ma/di/wo)