LFO – publicatie – reader Walter Benjamin

omslagbenjaminVweb

reader Walter Benjamin
samenstelling Michiel van Opstal

Vandaag de dag is het bijna onmogelijk om ‘ongeïnformeerd’ te blijven. Onze hersenen staan continu in verbinding met talloze digitale netwerken: e-mail, televisie, radio, youtube, twitter, facebook, mobiele telefoons, ipods, second life, chatsites, etc. We zijn voortdurend ingelogd en online. Al deze media sturen eindeloos veel signalen rond en zetten daarmee onze geest onder hoogspanning.
Vroeger bediende het informatienetwerk zich van éénrichtingsverkeer: van het medium naar ‘de massa’. Maar tegenwoordig zijn we alweer vertrouwd met Web 2.0: allerhande media die niet alleen informatie aanbieden maar ons ook aansporen eigenhandig signalen aan het bestaande netwerk toe te voegen. Interactiviteit is het nieuwe toverwoord: veel digitale media proberen een informatierespons te activeren bij hun gebruikers.
Het digitale scherm is echter niet de enige plek waar we overrompeld worden door informatie. In de openbare ruimte (en vooral de stad) gebeurt hetzelfde: via billboards, posters, neonreclames, winkeletalages, shoppingmalls en festivals dringt onophoudelijk informatie bij ons binnen. Tel bij al deze media de traditionele distributieplekken van informatie op (musea, kranten, universiteiten, bibliotheken, overheden, bedrijven, gezondheidsinstellingen, etc.) en je begrijpt dat wij, moderne burgers, zijn ondergedompeld in een prikkelbombardement van tekst, beeld en geluid.
Hoe hiermee om te gaan? Hoe te leven in een clusterbom aan informatie? Dat is de vraag die de Duitse filosoof Walter Benjamin (1892-1940) zichzelf al stelde in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Inhoud:

Walter Benjamin
het kunstwerk in het tijdperk van zijn technische reproduceerbaarheid
pagina 10-23, 30-41 uit: Het kunstwerk in het tijdperk van zijn technische reproduceerbaarheid en andere essays, Amsterdam: Uitgeverij Boom 2008

Thijs Lijster & Jan Sietsma
rodins denker en wat daarvan over is
internetpublicatie van: Filosofie Magazine #5 2007, Amsterdam: Veen Magazines 2007

John Maxwell Coetzee
de observerende blik van walter benjamin
internetpublicatie van: Filosofie Magazine #3 2001, Amsterdam: Veen Magazines 2001

René Boomkens
massa en metropool bij walter benjamin
pagina 30-46 uit: Kritische massa, Amsterdam: Van Gennep 1994

Dirk Lauwaert
het beeld dat alles prijsgeeft (omdat het niets heeft gezien)
pagina 91-102 uit: Benjamin Journaal #3 1995, Groningen: Historische Uitgeverij 1995

Jos de Mul
neo dataïsme
bijlage ‘Het Betoog’ uit: De Volkskrant, 17 mei 2008, Amsterdam: pcm uitgevers 2008

Abram de Swaan
het signaal is ruis geworden
bijlage ‘Opinie & Debat’ uit: nrc-Handelsblad, 26 april 2008, Amsterdam: pcm uitgevers 2008

Te koop in de academiewinkels Breda en Den Bosch.
Verkoopprijs: 9,00 euro voor studenten van Avans Hogeschool.

Deze reader wordt – op voorschrift van de licentiehouder stichting PRO – uitsluitend verkocht aan studenten van Avans Hogeschool.

Heeft u vragen over deze reader; klik op: Zend email naar het lectoraat
of bel het lectoraatsbureau: Wilma Diepens – 088 5 257 370 (ma/di/wo)