LFO – bijdrage aan lezingenreeks fotografie

De kracht van het beeld
De Nederlandse fotografie staat volop in de belangstelling. Fotografen als Anton Corbijn, Ed van der Elsken, Inez van Lamsweerde, Rineke Dijkstra en Erwin Olaf zijn een begrip in binnen- en buitenland. Intussen dient een hele nieuwe generatie getalenteerde fotografen zich aan. NRC Handelsblad en het Nederlands Fotomuseum presenteren u een reeks van zeven lezingen, waarin experts verschillende aspecten van de Nederlandse fotografie belichten.

Thema’s van de lezingen

1. Geschiedenis van de Nederlandse fotografie
Flip Bool, lector fotografie AKV/St. Joost en verantwoordelijk voor de collectieaankopen van het Nederlands Fotomuseum, vertelt over de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Een eerste verkenning.

2. De stad
Vanaf het begin van de fotografie is de stad het werkterrein voor veel fotografen. Anneke van Veen, curator fotografie bij het Stadsarchief Amsterdam, laat zien op welke manieren fotografen de stad hebben verbeeld: van Jacob Olie tot Frank van der Salm.

3. Reclamefoto’s, de verbeelding verbeeldt
Pim Milo, publicist en voormalig directeur Saatchi & Saatchi, praat u bij over de ontwikkelingen in de reclamefotografie, van analoge fotografie met handretouche en –montage tot de digitale manipulatie.

4. Foto’s verzamelen
Willem Diepraam, verzamelaar, taxateur fotografie en voorheen fotograaf, duidt de fotografiemarkt. Steeds meer mensen verzamelen foto’s. Wordt de fotografie steeds meer onderdeel van de kunstmarkt? Hoe ontwikkelen de prijzen zich en hoe speel je daar als (beginnend) verzamelaar op in?

5. Er is meer dan kunst
Hans Aarsman, voorheen fotograaf en bekend om zijn beschouwingen over fotografie praat u bij over gebruiksfotografie, het grootste deel van het totale fotoaanbod. Wat is de betekenis van dit soort fotografie, zeker nu zij zelfs is doorgedrongen tot de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam?

6. Razende reporters
Met de opmars van het internet en de beeldcultuur, de komst van de burgerjournalist en de economische crisis is de fotojournalistiek volop in beweging. Verdwijnt er een belangrijke vorm van fotografie of liggen er nieuwe kansen? Frits Gierstberg is hoofd tentoonstellingen bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

7. Fotoboeken
Frido Troost, directeur Instituut voor Concrete Materie in Haarlem en voormalig docent fotografie aan de Rietveld Academie, vertelt u alles over fotoboeken. Het fotoboek is hét middel voor de fotograaf om zijn werk te presenteren. Tevens voer voor verzamelaars.

Locaties en kosten
U kunt zich inschrijven voor deze lezingenreeks in Rotterdam, Amsterdam of Nijmegen. De reeks begint in februari en loopt tot eind maart (met uitzondering van de vakantieperiodes) en vindt plaats in de avonduren. Prijs: € 210,- per persoon voor de reeks van zeven lezingen, inclusief twee entreekaartjes voor de tentoonstelling QUICKSCAN NL#01 over nieuwe trends in de Nederlandse fotografie te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam van 16 januari t/m 24 mei 2010.

De kracht van het beeld (Rotterdam)
Locatie: Engels (Kriterion auditorium), Groothandelsgebouw, Stationsplein 45, 3013 AK ROTTERDAM
Data: 2 februari, 9 februari, 2 maart, 9 maart, 16 maart, 23 maart, 30 maart
Aanvang: 19.30 uur, Einde: 22.00 uur

De kracht van het beeld (Amsterdam)
Locatie: Pakhuis De Zwijger (Grote zaal), Piet Heinkade 179, 1019 HC AMSTERDAM
Data: 3 februari, 10 februari, 3 maart, 10 maart, 17 maart, 24 maart, 31 maart
Aanvang: 19.30 uur, Einde: 22.00 uur

De kracht van het beeld (Nijmegen)
Locatie: LUX (Zaal 6), Mariënburg 60, 6511 PS NIJMEGEN
Data: 4 februari, 11 februari, 4 maart, 11 maart, 18 maart (LET OP: Zaal 1), 25 maart, 1 april
Aanvang: 19.30 uur, Einde: 22.00 uur

Meer info
www.nrclux.nl

Beeldcollage
1992 © Rineke Dijkstra
2001 © Ad van Denderen
1968 © Bob van Dam / Nederlands Fotomuseum
2008 © Hans Aarsman
1928 © Paul Schuitema / Nederlands Fotomuseum
2008 © Frank van der Salm
1950-’54 © Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum