EKV – 12 april – studiemiddag (im)materialiteit

Een studiemiddag voor alle studenten en docenten van alle studierichtingen van AKV | St. Joost

Dinsdag 12 april, 14:00 – 17:00 uur
Locatie: Auditorium AKV Breda, Beukenlaan 1

Introductie op het thema

Kunst en vormgeving zijn van origine sterk ambachtelijke beroepen waarbij men via onder andere hakken, plakken, lakken en ontwikkelbakken met beide handen tot een tastbaar resultaat kwam.

Digitale technieken hebben veel stappen in het creatieve proces virtueel gemaakt. Handmatige materiaalbewerkingen zijn nu vertaald in muisklikken, menus en pixels. Dat geeft veel vrijheid en levert ook tijdwinst op. Maar het virtuele roept tevens nieuwe vragen op over je verhouding tot het werk dat je creëert. En over dat werkstuk zelf. En over de grenzen tussen autonome kunst en toegepast werk die toenemend lijken te vervagen in het virtuele domein.

Een digitaal werk kan autonoom bestaansrecht hebben, en soms zelfs materiële producten vervangen. Zoals de krant online. Maar vaak ook wordt het computerwerkstuk pas overdraagbaar door het te materialiseren. Zoals een digitale foto in jumboprint.

Materialiseren in schetsfases komt al veel voor via de 2D-prints die je maakt voor werkbespreken of archief. Nieuw is het maken van zulke materialisaties in 3D waardoor je computertekening in een tastbaar ruimtelijk schetsproduct wordt omgezet.

Vijf sprekers geven vijf verschillende benaderingen op ditzelfde probleem. Zowel vanuit de toegepaste als vanuit de beeldende invalshoek.

De lectoren van AKV St. Joost, verenigd in het Expertisecentrum Kunst en Vormgeving, nodigen je uit voor een middag luisteren, praten, kijken en denken over de grens tussen virtueel en tastbaar. En over hoe vaak je die grens in je werk overschrijdt.

Programma

14:00 u Camiel van Winkel
Welkomstwoord en introductie op het thema
14:10 u Flip Bool
Materieel en immateriaal in de fotografie
14:35 u Rob Punselie
UX – User Experience. Als de ervaring centraal staat vervagen de grenzen tussen materieel en immaterieel.
15:00 u René Bosma
Een beeldverhaal over 2D en 3D, stilstand en bewegen, tastbaar en virtueel

15:20 u Pauze

15:45 u Kiko Luijten
Digitaal ontwerperfgoed: ontworpen voor de analoge prullenbak?
16:10 u Jouke Kleerebezem
Touch Screen!
16:40 u Vragen, discussie en afsluiting

Meer info?
Expertisecentrum Kunst en Vormgeving
Tel. 088 5 257 370 (ma/di/wo) – Wilma Diepens
secretariaat.EKV@avans.nl