LVR – publicatie – reader Infographics

Reader Infographics
Samenstelling: Annemarie Quispel

Infographics zijn combinaties van beeld en tekst die bedoeld zijn om op een heldere en efficiënte manier informatie over te dragen. Denk aan informatie over hoe iets in elkaar zit, hoe iets werkt, of wat er gebeurd is, bijvoorbeeld als ‘samenvatting’ bij een nieuwsbericht. Ze worden onder meer gebruikt in educatieve uitgaven, in kranten en tijdschriften, en in toenemende mate in digitale en interactieve vormen op internet.
Het beeld kan bestaan uit foto’s, illustraties, kaarten, grafieken en tabellen. Daarbinnen worden vaak iconen en symbolen gebruikt. De teksten zijn compact, tot de essentie teruggebracht. Naast tekst en beeld worden grafische elementen zoals kaders, lijnen en pijlen gebruikt.

Deze reader geeft een overzicht van de ontwikkeling van infographics door de jaren heen, van de rijkdom aan soorten infographics en van een aantal beroemde historische voorbeelden (artikel 1 deel 1). Verder wordt ingegaan op een aantal belangrijke aspecten van infographics, zoals grafische variabelen (artikel 1 deel 2) en pictogrammen (artikel 2). In artikel 3 en artikel 4 wordt iets dieper ingegeaan op twee veelgebruikte vormen van infographics: statistische diagrammen respectievelijk kaarten. Tot slot zoomt artikel 5 weer uit en behandelt de stappen die je moet zetten in je visuele denken voordat je een infographic realiseert.
Op de laatste pagina vind je verwijzingen naar andere interessante en bruikbare publicaties en naar websites over infographics en datavisualisatie.

Inhoud:

Paul Mijksenaar
Visuele informatie, Grafische variabelen
pagina 28-42 uit:
De vorm zal u toegeworpen worden
Rotterdam: Uitgeverij 010 1996

Nigel Holmes
Pictograms: a view from the drawing board or, what I have learned from otto neurath and gerd arntz (and jazz)
pagina 133-143 uit:
Information Design Journal vol. 10, 2 (2000/01)
Amsterdam: John Benjamins 2000

Edward Tufte
Graphical Integrity
pagina 53-63 uit:
The Visual Display of Quantitive Information
Cheshire, Connecticut: Graphics Press 2001 (second edition)

Peter Wildbur & Michael Burke
Mapping the internal and external worlds
pagina 148-151, 162-163 uit:
Information Graphics. Innovative Solutions in Contemporary Design
Londen: Thames & Hudson 1999

Dan Roam
The four steps of visual thinking
pagina 34-56 uit:
The Back of the Napkin
Londen: Marshall Cavendish Business 2009

Te koop in de academie winkels Breda en Den Bosch.
Verkoopprijs: 3 euro voor studenten van Avans Hogeschool.

Deze reader wordt – op voorschrift van de licentiehouder stichting PRO – uitsluitend verkocht aan studenten van Avans Hogeschool.

Heeft u vragen over deze reader stuur dan een mail naar caradt@avans.nl of bel het lectoraatsbureau: Wilma Diepens – 088 5 257 370 (ma/di/wo)