EKV – 22 november 2011 – studiemiddag Narrativiteit

De kunst van het verhalen vertellen
Een studiemiddag voor alle studenten en docenten van alle studierichtingen van AKV / St. Joost
Dinsdag 22 november, 14.00 – 17.00 uur

LOCATIE
volgt

INTRODUCTIE OP HET THEMA
Ieder kind wordt geboren in een wolk van verhalen. Van jongs af aan dompelen zowel je ouders als oude en moderne media je onder in spannende sprookjes. Over prinsen, prinsessen, boze monsters, vliegende schotels, familiegeschiedenissen, trouwerijen, echtscheidingen, oorlogen, verboden liefdes, gevonden sigarettenpeuken, politieke conflicten, grote leiders, slimme rebellen, gevallen helden, etc. Je kunt stellen dat verhalen de wereld als een atmosfeer omsluiten en deze zo van een verlaten oord veranderen in een betekenisvol universum. Zonder verhalen geen houvast, zonder narratief geen besef van verleden, heden en toekomst.

In het studiejaar 2011-2012 organiseert het Expertisecentrum Kunst en Vormgeving een drietal studiemiddagen rondom het thema narrativiteit. Tijdens de eerste middag staan een aantal introductievragen centraal. Wat is eigenlijk een verhaal? Liggen er bepaalde regels en wetmatigheden aan ten grondslag? Bestaat er zoiets als een lijstje met basisingrediënten dat in ieder verhaal terugkeert? Op hoeveel manieren kun je een verhaal vertellen? Welke uiteenlopende narratieve strategieën staan de verhalenverteller ter beschikking? Wat is het onderscheid tussen verhaal en plot? Hoe maak je een verhaal spannend?

Veel kunstenaars en vormgevers zijn verhalenvertellers. Ze zoeken naar verhalen die nog niet verteld zijn, verbasteren oude vertellingen tot actuele verhalen en doen onderzoek naar revolutionaire narratieve technieken. Op deze manier kleuren ze onze beleving van de werkelijkheid. Verhalen drukken ons met de neus op de feiten of laten ons juist wegdromen, ze maken ons verdrietig, kwaad of vrolijk en verontrusten of bevestigen ons wereldbeeld. Ieder verhaal opent een perspectief op de wereld. Dat maakt verhalen tot machtige instrumenten in de handen van hun scheppers.

De lectoren van AKV St. Joost nodigen je uit voor een middag luisteren, praten, kijken en denken over de kunst van het verhalen vertellen.

Programma 22 november – door Michiel van Opstal
14.00 u – Introductie: hoe werkt een verhaal?
15.20 u Pauze
15.45 u – Close viewing: het eerste half uur van de film ‘Blue Velvet’ van David Lynch.

Agenda volgende EKV-studiemiddagen over narrativiteit in 2011/2012:
Dinsdag 31 januari
Dinsdag 10 april

Bij dit programma is een ondersteunende reader gemaakt. Deze is vanaf september 2011 verkrijgbaar. Zie afzonderlijk weblog-bericht.

Meer info?
Expertisecentrum Kunst en Vormgeving
Tel. 088 5 257 370 (ma/di/wo) – Wilma Diepens
secretariaat.EKV@avans.nl