LBK – 26 november – tentoonstelling Valéry Proust Museum/White Cube Fever

De tentoonstelling Valéry Proust Museum/White Cube Fever is geen reguliere groeps- of thematentoonstelling, maar een environment samengesteld uit werken van verschillende kunstenaars, zowel recente als oudere. De tentoonstelling is gebaseerd op het idee van het onvermijdelijke verdwijnen van de  kunst in de museale leegte.

Curator Camiel Van Winkel vertrekt vanuit het essay getiteld “Valéry Proust Museum” van de Duitse filosoof Th.W. Adorno uit 1953. In dit essay behandelt Adorno het probleem van de museale conditie van de moderne kunst aan de hand van teksten van de Franse schrijvers Marcel Proust en Paul Valéry. Van Winkel trekt de lijn door naar de hedendaagse situatie en maakt een tentoonstelling die te beschouwen is als een pleidooi voor de white cube.

Tussen de kunstenaar die zich terugtrekt uit zijn werk, en de beschouwer die gelooft dat het werk voor een ander is bedoeld, opent zich een tastbare kloof. Valéry Proust Museum/White Cube Fever exploiteert het emotionele potentieel van deze kloof. Met werk van onder andere Josef Albers, Lynda Benglis, Cosima von Bonin, Dirk Braeckman, Rodney Graham, Gerhard von Graevenitz, Arnoud Holleman, Dan Graham…

Valéry Proust Museum is het resultaat van een samenwerking tussen het lectoraat beeldende kunst van AKV | St. Joost (Avans Hogeschool), ‘s-Hertogenbosch en Breda); Marres, centrum voor hedendaagse cultuur in Maastricht en Mu.ZEE te Oostende.

26 november 2011 – 05 februari 2012
Mu.ZEE
Romestraat 11
8400 Oostende
België
T +32 (0)59/50 81 18
F +32 (0)59/80 56 45

naar de museumwebsite

Bij deze tentoonstelling zal een catalogus verschijnen.

Meer info over de catalogus?

Expertisecentrum Kunst en Vormgeving
Tel. 088 5 257 370 (ma/di/wo) – Wilma Diepens
secretariaat.EKV@avans.nl

Afbeelding: Josef Albers, Study for Equal and Unequal, 1939. The Josef and Anni Albers Foundation (1976.1.1059) © 2011 The Josef and Anni Albers Foundation/ Artists Rights Society, New York / Bild-Kunst, Germany