LBK – 17 febr – proefschrift verdediging

Camiel Van Winkel verdedigt zijn proefschrift over de paradoxen van het conceptualisme

Op 17 februari 2012 verdedigt lector Camiel Van Winkel zijn proefschrift getiteld ‘During the Exhibition the Gallery Will Be Closed: Contemporary Art and the Paradoxes of Conceptualism’. In dit onderzoek legt Camiel van Winkel de conceptuele wortels van de hedendaagse kunst bloot. Hij stelt dat de kunst van vandaag als geheel in wezen ‘post–conceptueel’ is.

De productie en receptie van kunst worden bepaald door omstandigheden en factoren die conceptuele kunstenaars in de jaren 1965—1975 voor het eerst hebben aangekondigd: de culturele dominantie van informatie, de professionalisering van de kunstpraktijk en de toepassing van kwaliteitscriteria ontleend aan ontwerpdisciplines. Vanuit deze postconceptuele systematiek biedt het boek een nieuw en verhelderend inzicht in het hedendaagse kunstenaarschap en de beeldende kunstpraktijk, met name wat betreft de relatie tussen conceptuele en visuele aspecten, de betekenis van theoretisch discours en de rol van instituties en bemiddelaars (zie ook valiz.nl).

LOCATIE
17 februari 2012 – 11.00 uur
Aula van de Universiteit van Amsterdam
Singel 411
1012 WN Amsterdam

INSCHRIJVEN
Wil je de proefschriftverdediging bijwonen, stuur dan een mailtje naar promotie@fastmail.fm.

LEZEN
Een handelseditie van het proefschrift verschijnt op 17 februari bij uitgeverij Valiz.
http://valiz.nl/nl/DuringtheExhibitiontheGalleryWillBeClosed

Meer informatie?
Expertisecentrum Kunst & Vormgeving
Tel. 088 5 257 370 (ma/di/wo) – Wilma Diepens
secretariaat.EKV@avans.nl