LFO – website AmsterdamDam

Webarchief – AmsterdamDam binnenkort online !

De Dam in Amsterdam is een van de Nederlandse locaties die het epitheton ornans ’lieu de mémoire’ het meeste verdient. Dit plein kan worden omschreven als de navel van ons land, waar (politieke en economische) macht, kerk en collectieve herinnering een symbiose aangaan of zich dialectisch tot elkaar verhouden. Het is dan ook geen wonder dat de geschiedenis van de Dam sinds 1839 fotografisch rijk is gedocumenteerd. Naast deelstudies over specifieke gebouwen, monumenten of gebeurtenissen is er echter nooit onderzoek gedaan naar de fotografische beeldvorming over  dit ‘plein der pleinen’ als geheel.

Onderzoek naar de genius loci is geen doel op zich, maar beoogt een nieuw licht te werpen op de geschiedenis van de Nederlandse fotografie en de beeldvorming met betrekking tot onze nationale identiteit – een van de speerpunten binnen het lectoraat fotografie aan AKV|St. Joost Avans Hogeschool.

De website wordt een omvangrijke beeldbank met koppeling naar zes foto archieven. Over enkele weken worden de eerste onderdelen zichtbaar. Op 1 oktober 2012 – de tweehonderdste verjaardag van de academie voor kunst en vormgeving – is de website voltooid!

Abonneer uzelf op de AmsterdamDam nieuwsbrief

Meer informatie?
Bel of zend een email naar het Expertisecentrum Kunst en Vormgeving.
Wilma Diepens (ma/di/wo) 088 5 257 370