EKV – 1 oktober 2012 – Rudi Fuchs ere-lector

Kunsthistoricus Rudi Fuchs wordt de eerste Avans-erelector. Op maandag 1 oktober, tijdens de Avans200-jubileumweek, krijgt hij deze titel en een speciale lectorenketen uitgereikt. Ook spreekt hij dan zijn lectorale rede uit.

De eerste voorloper van de Bossche Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost, en dus van Avans, ging op 1 oktober 1812 van start. Vandaar dat Avans die datum heeft uitgeroepen tot de ‘dies natalis’ van de hogeschool: de officiële geboortedag.

Rudi Fuchs
Kunsthistoricus Rudi Fuchs is geboren in Eindhoven. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit in Leiden. In de jaren zeventig werd hij directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven en later werd hij directeur van het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De door hem samengestelde Documenta 7, de belangrijkste tentoonstelling van beeldende kunst in Europa, in 1982 betekende zijn internationale doorbraak.

Fuchs is daarnaast kunstcriticus en auteur van boeken over onder meer Karel Appel, Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst. Hij bekleedt diverse internationale adviesfuncties en was curator van exposities wereldwijd, waaronder een aantal keer in het Guggenheimmuseum in New York. Eerder ontving hij onderscheidingen in Nederland, Italië, Noorwegen, Duitsland en Luxemburg.

bron: punt.avans.nl