LBK – reader autonomie en engagement

omslag_reader_autonomie_engagement

Autonomie en engagement
samenstelling: Erik Hagoort, Camiel van Winkel

Weinig begrippen in de kunst doen de gemoederen zo hoog oplopen als autonomie en engagement. En dat terwijl betekenis en gebruik van deze termen aan inflatie onderhevig zijn. Op tekstbordjes in musea, in catalogi en in menige recensie worden ze gebruikt als schijnbaar veelbetekenende etiketten. Kunstenaars gebruiken ze in hun artist’s statements en op hun blogs en websites. Een kunstenaar is kennelijk autonoom of geëngageerd. Zo deelt men de kunst in tweeën.

Deze reader presenteert van vijf auteurs visies over autonomie en engagement in de kunst. De teksten van Rudi Laermans, Jeroen Boomgaard en Dieter Lesage zijn polemische stellingnames, bedoeld om de meningsvorming op scherp te zetten. De teksten van Jacques Rancière en Theodor Adorno bieden fundamentele visies over de grondslagen van het denken over autonomie en engagement in de kunst.

Rancière probeert met zijn filosofische categorie le partage du sensible af te komen van de volgens hem overdreven waarde die aan de noties autonomie en engagement worden gehecht. Adorno hamert in zijn Aesthetische Theorie juist op het cruciale belang van de autonomie van de kunst. Rancière’s denken is actueel en krijgt veel respons. Het denken van Adorno lijkt, doortrokken van cultuurpessimisme van na de Tweede Wereldoorlog, niet meer van deze tijd en vindt nog maar weinig weerklank. Adorno stelt met zijn theorie de vraag hoe kunst zich verhoudt tot rechtvaardigheid. Kan kunst werkelijk rechtdoen aan onrecht? Die vraag kunnen we, ook met Rancière, niet van ons afschudden en blijft in het huidige debat over autonomie en engagement een rol spelen.

Inhoud:

Jacques Rancière
Het delen van het zintuiglijk waarneembare. Esthetiek en politiek
pp 15-26 uit: Het esthetische denken Amsterdam: Valiz ism Stichting Plume 2007

Theodor W. Adorno
Engagement
pp 38-53 uit: Yang vol. 36 nr. 1 2000

Jeroen Boomgaard
Radicale autonomie. Kunst ten tijde van procesmanagement
pp 30-39 uit: open nr. 10 2006

Rudi Laermans
Artistic Autonomy as Value and Practice
pp 125-138 uit: Being an Artist in Post-Fordist Times Rotterdam: nai Publishers 2009

Dieter Lesage
Kunst na het einde van de geschiedenis
pp 80-92 uit: Reflect #01 Nieuw engagement in architectuur, kunst en vormgeving Rotterdam: nai Uitgevers 2003

Te koop in de academiewinkels Breda en Den Bosch.
Verkoopprijs: 3,00 euro voor studenten van Avans Hogeschool.

Deze reader wordt – op voorschrift van de licentiehouder stichting PRO – uitsluitend verkocht aan studenten van Avans Hogeschool.

Heeft u vragen over deze reader; klik op: Zend email naar het lectoraat
of bel het lectoraatsbureau: Wilma Diepens – 088 5 257 370 (ma/di/wo)