EKV – 10 december – studiemiddag onderzoek in grafisch ontwerpen

 

 

plaatjeWilma

EKV-studiemiddag over onderzoek in grafisch ontwerpen
10 december | 2013 | 14.00 u – 16.00 u
LOCATIE: Auditorium AKV|St.Joost, Beukenlaan 1, 4854 TA Breda

Sprekers
Jan Middendorp, Karel van der Waarde

Deze studiemiddag staat in het teken van het afscheid van Karel van der Waarde, lector aan AKV|St.Joost van 2006 t/m 2013.
Het thema van deze middag is onderzoek.

Het begrip onderzoek was altijd al vanzelfsprekend als onderlegger voor de artistieke praktijk. In ons kunstonderwijs is dat veelal een onderzoek van eigen identiteit en positie, en onderzoek als proces om tot een werk te komen. Snelle technologische ontwikkelingen, de steeds complexer wordende samenleving en de gevolgen daarvan voor de kunsten leiden tot nieuwe invulling van het onderzoeksbegrip in het kunstonderwijs. Onderzoeksvaardigheden zijn onmisbaar voor iedere student.

Programma
14.00 uur Paul Rüpp – Voorzitter College van Bestuur
Onderzoek in het hbo-onderwijs
14.15 uur Jan Middendorp
Onderzoeken < > maken
15.00 uur Karel van der Waarde
Grafisch ontwerp: effectief en mooi?
15.45 uur Femke den Boer – Directeur AKV|St.Joost
Kunst en onderzoek
16.00 uur Afscheidsborrel

Jan Middendorp is als zelfstandig publicist en grafisch ontwerper werkzaam in Berlijn. Zijn bekendste boeken zijn Dutch Type en Ha, daar gaat er een van mij! en De vorm van tekst. Hij publiceerde artikelen in tal van internationale designtijdschriften en werkte als redacteur en consultant voor letteruitgeverijen en -distributeurs. Hij was gastdocent visuele communicatie in België, Dubai en Venezuela en doceert aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen en Kunsthochschule Weißensee in Berlijn.

Karel van der Waarde studeerde grafisch ontwerpen aan de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Na een Masters-studie in Informatie-vormgeving aan de Polytechnic van Leicester voltooide hij een doctoraat aan de Universiteit van Reading in 1994. Zijn dissertatie ‘An investigation into the suitability of the graphic presentation of patient package inserts’ beschrijft de achtergronden van het grafische ontwerp van medische bijsluiters. In 1995 startte hij een bedrijf dat zich richt op het onderzoeken van visuele informatie, gespecialiseerd in het ontwikkelen en testen van informatie over medicijnen voor patiënten, artsen en apothekers. Karel van der Waarde was van juni 2006 tot december 2013 verbonden aan het Lectoraat Visuele Retorica van AKV|St.Joost in Breda.

Ter gelegenheid van deze bijeenkomst wordt een reader gepresenteerd met teksten van Karel van der Waarde.

Een studiemiddag voor alle docenten en studenten van alle studierichtingen van AKV|St.Joost en andere geïnteresseerden. De lezingen en discussies worden gehouden in het Nederlands. This seminar will be in Dutch. For translation please paste this message into translate.google.nl

MEER INFORMATIE?
Bel of zend een email naar het Expertisecentrum Kunst en Vormgeving.
Wilma Diepens (ma/di/wo) 088 5 257 370