Caradt – lecture – Successtaken als creatieve strategie

  

Vanuit het lectoraat Autonoom Maken van Sebastian Olma wordt een volgende stap gezet in het “Caradt Autonomy Lecture Programme” waarvoor eerder in 2017 Florian Cramer, Erica Scourti en het Rotterdamse kunst en designcollectief Human Index lezingen en masterclasses verzorgden. De volgende gast is auteur en media-theorie docent Arjen Mulder.

Maandag 6 november om 15 uur geeft Arjen een openbare lezing met het thema Successtaken als creatieve strategie. Dinsdag 7 november volgt een experimentele masterclass Third Mind. Deelname aan de masterclass zal openstaan voor BA en MA studenten van de drie EKV-gerelateerde academies.  Studenten van de Avans-opleidingen AKV|St.Joost, CMD ACUE en CMD AI&I kunnen zich via hun opleidngscoördinator aanmelden voor de masterclass. De lezing is openbaar toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Lezing en masterclass worden gegeven in de Nederlandse taal.

LEZING – MAANDAG 6 NOVEMBER – 15 – 17 U _ AUDITORIUM BEUKENLAAN
Arjen Mulder: Ik presenteer een aantal hoogst originele ideeën van de Zwitserse wereldobservator en zelfverklaarde successtaker Adrien Turel (1890-1957) en laat daarmee zien hoe vormgeving en andere creatieve bezigheden iets anders kunnen opleveren dan de zoveelste innovatie of variatie op wat al bestaat, namelijk iets fundamenteel nieuws. Centrale begrippen hierbij zijn: de vierdimensionale mens (versus de eendimensionale mens), de genetocratie (versus de technocratie), de eigentijd van het creatieve proces en het successtaken als strategie en doel.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/27/pas-als-je-niet-meedoet-zie-je-wat-er-aan-de-hand-is-4963464-a1528884

EXPERIMENTELE MASTERCLASS – DINSDAG 7 NOVEMBER – 10 – 17 U – KAPEL BEUKENLAAN, BREDA
voor maximaal 16 Nederlandstalige studenten van Avans Hogeschool
Arjen Mulder: Doel van deze masterclass is een ‘third mind’ tot leven te brengen. Een third mind ontstaat als twee of meer mensen aan hetzelfde project werken en er als het ware tussen hen in een creatieve kracht ontstaat die het project naar een goed einde brengt, zonder dat één van de deelnemers daar het laatste woord over heeft. In concreto gaan we teksten schrijven, meer specifiek: essays. In de ochtend leren we hoe je een tekst los kunt maken van degene die hem schrijft – ook als jijzelf de schrijver ervan bent. Dit gebeurt door middel van cut-ups van bestaande teksten. Na de middagpauze voeren we het experiment rond de third mind uit, waarbij de groep zich opdeelt in duo’s die als één auteur een essay van een aantal alinea’s of pagina’s schrijft. Deze lezen we tot slot aan elkaar voor en we bespreken onze ervaringen.

Programma van de masterclass
10.00 – 10.30 u: Kennismaking en bespreking van de dag. Ik zal wat over mijn eigen essayistische praktijk vertellen
10.30 – 11.30 u: We bespreken enkele teksten die de deelnemers vooraf van mij ontvangen en over de 3d mind gaan of geschreven zijn door een 3d mind.
11.30 – 12.30 u: We maken in duo’s cut-ups en bespreken de resultaten.
12.30 – 13.30 u: Lunchpauze
13.30 – 15.30 u: We bespreken welke thema’s we aan de orde gaan stellen in de essays die we gaan schrijven, vormen al dan niet nieuwe duo’s en gaan aan de slag om de 3d mind aan het woord te laten.
15.30 uur – Theepauze.
16.00 – 17.00 u: We lezen elkaar de teksten voor en bespreken onze ervaringen en wat we daar zelf goed en interessant aan vonden.
17.00 u: Afsluiting met borrel voor deelnemers

ARJEN MULDER – BIO/CV
Arjen Mulder (1955) is geboren en getogen in Haarlem. Hij studeerde biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (cum laude afgestudeerd in 1981). Tussen 1984 en 1987 werkte hij als filmrecensent bij het toenmalige dagblad De Waarheid. In 1986 voegde hij zich bij de Stichting ter bevordering van de illegale wetenschap (Bilwet) i.o., waar hij medeauteur werd van Bewegingsleer (1990), Media-archief (1992) en De datadandy (boek op floppy disk, 1995).

Mulder publiceerde een groot aantal essays waaronder Het twintigste-eeuwse lichaam (1996) en Het fotografisch genoegen. Mulders literair-historische studie De vrouw voor wie Cesare Pavese zelfmoord pleegde (2004) en zijn bundel Wat is leven? (2014) werden genomineerd voor de AKO-literatuurprijs.

Zijn essays gaan over eigentijdse onderwerpen of tonen een eigentijdse invalshoek op een historisch onderwerp. Ze kenmerken zich door een combinatie van onderzoek en vaak speculatieve interpretaties daarvan. Mulder behandelt een wijd scala aan onderwerpen en zijn aanpak kan als multidisciplinair worden gekarakteriseerd. De belangrijkste disciplines waarvan hij zich bedient zijn biologie, mediatheorie, antropologie en literatuur.

In 2004 trad Mulder toe tot de redactie van De Gids, waarin hij al eerder essays publiceerde. Als redacteur stelde hij onder meer themanummers samen over Montaigne, Slauerhoff, Indische schrijvers en verlichte kritiek op Darwins evolutietheorie. Mulders poging tot het schrijven van een historische roman, De derde jongen (2010), werd niet goed ontvangen.

Vanaf begin jaren 90 publiceerde Mulder naast zijn literaire essays ook artikels en verhandelingen over mediatheorie en kunst in een breed scala aan tijdschriften, waaronder Mediamatic, Archis, Metropolis M, De Witte Raaf en De Gids. Hij schreef vier boeken over kunst en mediatheorie.