MC – presentatie – Succesvolle presentatie interactieve riem op Sencity Festival

Tijdens het Sencity festival in Utrecht voerde docent-onderzoeker Michel Witter van het lectoraat Mensgericht Creëren een experiment uit met de ‘Tactile Feedback Belt’.

Experiment

De ‘Tactile Feedback Belt’ is een interactieve riem die als ‘extra’ zintuig fungeert. Tijdens Sencity, een muziekfestival voor doven, konden deelnemers rondwandelen met de riem om hun middel en virtuele objecten ervaren door middel van trillingen.

Tijdens het experiment werden positie, oriëntatie, gegeven stimuli en fysiologische gegevens vastgelegd. Elke participant vulde een enquête in over zijn ervaringen. Met deze data gaat Michel Witter aan de slag om inzicht te krijgen in de persoonlijke ervaringen met de riem. Ook onderzoekt hij hoe op welke manieren een dergelijk ‘extra’ zintuig kan worden ingezet.

Positieve reacties

Bezoekers van het festival waren enthousiast en mensen stonden in de rij om mee te mogen doen. De meeste deelnemers vonden de ervaring prettig. Sommigen gaven aan dat ze na het gebruik van de riem de trillingen die opgewekt werden misten.

Sencity is een muziekfestival voor doven en toont uiteenlopende vormen van zintuiglijke prikkeling. Het is een ideaal platform om het experiment te tonen. De organisatoren van het festival waren ook enthousiast en willen de samenwerking graag doorzetten. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een nieuwe toepassing van de riem die speciaal voor het festival is ontworpen.

Samenwerking

Het onderzoek en experiment van Michel is een samenwerking tussen Caradt, de opleiding Communication & Multimedia Design van Avans in Breda en Breda University of Applied Sciences (BUas). BUas stelde speciale armbanden ter beschikking om real-time fysiologische data te meten.

Lees hier meer over Michel’s onderzoek.