BAD – research – Material Incubator in Den Bosch is bijna gereed

Het nieuwe laboratorium in de voorhal van de kunstacademie aan de Parallelweg in Den Bosch is bijna klaar voor gebruik. In dat lab “Material Incubator” (Mi), wordt voornamelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling en de gebruiksmogelijkheden van biobased materialen, zoals mycelium en algae.

In de voorhal van de kunstacademie in Den Bosch is flink gebouwd. Het laboratorium is in april gereed en wordt de komende maanden verder ingericht. In Mi wordt onderzoek gedaan door onderzoekers van het lectoraat Biobased Art and Design, onder leiding van lector Elvin Karana. en door onderzoekers van het lectoraat Biobased Bouwen onder leiding van Willem Böttger.

Unieke samenwerking

Uniek aan Mi is dat kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers er op een gelijkwaardige manier samenwerken. Er wordt samengewerkt met laboratoria in Rotterdam (Blue City / Willem de Kooning Academy) en Delft (TU Delft / Industrieel Ontwerpen). Het Avans Centre of Biobased Economy is partner in het laboratorium.

Het eerste project dat meteen van start gaat, is het SIA RAAK-project Building on Mycelium van lector Biobased Bouwen Willem Böttger. Caradt neemt deel in dit project. Daarna volgen meer projecten gericht op onderzoek naar levende materialen.