MC – expositie – An Invitation to Dance | TENT, Rotterdam | 26/5 – 23/6

Kenniskringlid Noud Heerkens van het lectoraat Mensgericht Creëren presenteert zijn film-installatie An Invitation to Dance in TENT, Rotterdam van 26 mei tot en met 23 juni.

An Invitation to Dance is het resultaat van een onderzoek naar de filmische beleving van dans dat Heerkens uitvoerde voor het lectoraat. Heerkens werkte hierbij samen met choreograaf Loïc Perela. Het werk laat een kruisbestuiving zien tussen dans, cinema- en technologie. Bezoekers van de installatie kunnen zich laten meevoeren in de wereld van de dansers op het doek in een omgebouwde dansarena.

© Katarina Jazbec

Installatie

In de installatie An Invitation to Dance is er geen omgeving, geen notie van tijd. Er zijn vijf lichamen, vijf individuen allen bevangen door eenzelfde, zich eindeloos herhalende impuls, die wordt versterkt door de beat van de muziek.  Ze kunnen niet stoppen met dansen.

De generieke installatie verandert voortdurend door de achterliggende software. ‘Het is een vorm van mentale interactie’, zegt filmmaker Heerkens, die in 2015 het onderzoek startte naar de relatie tussen lichamelijkheid en beleving. De manier waarop de bezoekers zich door de ruimte bewegen, verandert de blik op het werk en bepaalt de associaties die zij in hun hoofd bij de veelsoortige en veranderende stroom van dansbeelden maken.

De installatie is te zien bij TENT Rotterdam van 26 mei tot en met 23 juni.