MC – lecture – Onderzoek naar adaptiviteit van menselijke zintuigen

Derdejaarsstudenten Communication & Multimedia Design uit ‘s-Hertogenbosch deden voor het vak ‘Research in Adaptivity’ onderzoek naar de adaptiviteit van menselijke zintuigen. Docent en onderzoeker Antal Ruhl van het lectoraat Mensgericht Creëren begeleidde hen bij het onderzoek.

Deze analoge researchtool is ontwikkeld om te onderzoeken hoe het is om ogen aan de zijkant van je hoofd te hebben. Maken je hersenen hier na verloop van tijd weer één beeld van en hoe verandert dit onze waarneming. © Jade van der Zalm.
Deze analoge researchtool is ontwikkeld om te onderzoeken hoe het is om ogen aan de zijkant van je hoofd te hebben. Maken je hersenen hier na verloop van tijd weer één beeld van en hoe verandert dit onze waarneming. © Jade van der Zalm.

Zelfgemaakte onderzoekstools

Door zichzelf langdurig bloot te stellen aan extra of gemodificeerde zintuigen, door middel van zelfgemaakte onderzoekstools, gingen studenten op zoek naar antwoorden op uiteenlopende vragen. “Wat als ik zou kunnen zien als een konijn of een vlieg? Wat als je ogen in je achterhoofd hebt? Kunnen we zien met onze mond? Wat als ik geluid zou kunnen zien? Heeft kleur invloed op onze smaakbeleving? Ga ik beter hardlopen als ik hoor wanneer en hoe mijn voeten neerkomen?”

Deze researchtool zet afstand om in een hoorbaar signaal. Door deze aan de achterkant van het hoofd te plaatsen krijgt de gebruiker informatie over dat wat achter zich plaatsvindt. © Johr Claessens.
Deze researchtool zet afstand om in een hoorbaar signaal. Door deze aan de achterkant van het hoofd te plaatsen krijgt de gebruiker informatie over dat wat achter zich plaatsvindt. © Johr Claessens.

Lectoraatsonderzoek Antal Ruhl

Deze vragen rond adaptiviteit en de plasticiteit van de mens sluiten aan bij het onderzoek dat Antal Ruhl binnen het lectoraat Mensgericht Creëren uitvoert. Hij zoekt naar alternatieve manieren van waarnemen die ons perceptieve vermogen kunnen verrijken. Na eerdere onderzoeken rond technologische interfaces die zulke perceptuele verrijking kunnen bewerkstelligen, richt Ruhl zich momenteel op hoe de ervaringen die zulke interfaces mogelijk maken, worden aangeleerd en veranderen over langere tijd.

Deze tool vertaalt de drukpunten van het neerkomen van de hardloopschoen in verschillende frequenties geluid. Voor- en achterkant van de schoen en links en rechts hadden een eigen frequentie waardoor de gebruiker feedback geeft over de prestaties. © Niels Verhoeven
Deze tool vertaalt de drukpunten van het neerkomen van de hardloopschoen in verschillende frequenties geluid. Voor- en achterkant van de schoen en links en rechts hadden een eigen frequentie waardoor de gebruiker feedback geeft over de prestaties. © Niels Verhoeven