Embodied Interaction / Michel Witter

Michel Witter onderzoekt in zijn project Embodied Interaction binnen het lectoraat Mensgericht Creëren de vraag of interaction designers nieuwe en andersoortige gebruikservaringen kunnen ontwikkelen op basis van een gesitueerde benadering. Michel ontwikkelde een interactieve riem en combineert deze momenteel met een 3D-positioneringssysteem om via tactiele stimulatie virtuele ruimtelijke vormen te communiceren aan de drager. Michel is primair geïnteresseerd in de beleving van zijn interface en betrekt daarom naast CMD-studenten verschillende expert-gebruikers in zijn onderzoek, zoals dansers (van dansgroep De Stilte) en mensen met zintuigelijke beperkingen. Blinden of slechtzienden kunnen met zo’n riem namelijk via trillingen hun omgeving “zien”. Op basis van verschillende gebruikstesten wordt een interactieve installatie ontwikkeld voor Sencity festival dat in Utrecht in maart 2019 plaats zal vinden en zich specifiek op deze bijzondere doelgroep richt (http://sencity.today). Presentaties van de riem hebben daarnaast geleid tot samenwerkingen met Tilburg University en met de TU Eindhoven. Michel’s onderzoek maakt ook deel uit van het portfolio van het Human lab in de opleiding CMD Breda.

Gestart in september 2016, lopend onderzoek

Onderzoeksvraag: Wat voor nieuwe en andersoortige ervaringen kunnen interaction designers ontwerpen op basis van een gesitueerde benadering van de gebruikerservaring?

Michel werkt evenals Antal met tactiele interfaces; een kompasriem (geeft altijd het noorden aan middels vibratie) en de Enactive Torch (ET) die een omgevingsbeeld teruggeeft middels vibratie van een zaklamp-achtig kastje. Michel combineert deze tools als nieuwe stap in zijn onderzoek met 3D tracking sensors (Pozyx 3D).
Michel is – anders dan Antal – minder geïnteresseerd in de ontwerpaspecten van Sensory Augmentation interfaces maar zoekt meer naar duiding van de gebruikservaringen en zet daarvoor expert gebruikers in. Hij heeft daarom naast zijn theoretische en praktische onderzoek een verbinding gezocht met dansgroep De Stilte.
Michel is daar met zijn CMD-studenten binnen gestapt om de fysieke ervaring van de riem en ‘torch’ te duiden. In no time waren de dansers met de interface aan het werk om die te gebruiken als een extra que in hun choreografie. Voor de studenten die steeds in hoofdzaak bezig waren geweest met een voornamelijk technische benadering van interfaces was deze fysieke benadering een openbaring.
Michels onderzoek wordt ingebed in het HUMAN-lab van CMD Breda. Hij werkt nu aan een uitbreiding van zijn installatie voor deelname aan Sencity festival (maart 2019, Utrecht).

Michel Witter is onderzoeker bij het lectoraat Mensgericht Creëren en docent bij de opleiding Communication & Multimedia Design.

Loopbaan

Michel Witter is door zijn achtergrond in technische computerkunde en digitale kunst gewend te werken in het cross-over domein tussen kunst en techniek. Hij experimenteerde begin jaren 90 bij het instituut SCAN/Media-GN in Groningen met Internet-technologie. Ook was hij betrokken bij enkele van de eerste e-commerce websites in Nederland.

Michel ontwikkelde jarenlang onderwijs bij verschillende instituten op het gebied van multimedia. Sinds 14 jaar werkt hij als docent bij de opleiding Communication & Multimedia Design in Breda en geeft hij les in het ontwerpen van informatie, interactie en toegankelijkheid voor uiteenlopende media.

In 2016 verdiepte hij zich tijdens zijn master Media Innovation in het ontwerpen van wearable technologie vanuit het oogpunt van pure ervaring.

Onderzoek

Michel is een breed georiënteerde interaction designer die zich momenteel richt op embodied interaction en de rol van tactiele interfaces. In het verlengde van zijn masteronderzoek bekijkt hij binnen het lectoraat Mensgericht Creëren de potentie van een fenomenologische benadering van het ontwerpen van interactie.

Ook richt hij zich op nieuwe en andersoortige ervaringen die interaction designers kunnen ontwerpen op basis van gesitueerde benaderingen van de gebruikerservaring. Zijn eerste publicatie is het paper Enabling augmented sense-making (and pure experience) with wearable technology.